Dansk Deutch English
 
 
 
Dage i blåt og grønt
 
Du er her: På udflugt > Kultur

Kulturoplevelser

Disse forslag til udflugtsmål er en blanding af museer, slotte og herregårde, fortidsminder eller menneskeskabte anlæg, der alle har kulturhistorisk indhold.

 

Nogle udflugtsmål har infofolder (*)- få dem på turistbureauerne!

 

Langeland

 

I Tranekær ligger Tranekær Slot omkranset af en stor slotspark med Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur, TICKON, et udstillingsvindue for naturkunst, og Tranekær Slotsmølle.

I nærheden af Tranekær findes Tobaksladen, Danmarks eneste bevarede tobaks-tørrelade.

Den gamle handelsstandsby Rudkøbing har ud over mange flotte bevaringsværdige huse Rudkøbing Bymølle, som netop er blevet restaureret og som er et af byens vartegn. I byen ligger Øhavsmuseet Langeland, som har fine udstillinger om fortidsminder som fund og genstande fra oldtiden op til nyere tid fra Langeland og Strynø. Museet er lige for tiden lukket på grund af ombygning, men man håber at åbne igen i løbet af 2012.

 

Øhavsmuseet Langeland har også museet Langelandsfortet*, som ligger på Sydlangeland.


På Sydlangeland ligger Skovsgaard Gods*, en smuk gammel herregård med tilhørende mølle, Skovsgaard Mølle, som er nyrestaureret og som maler korn til mel på bestemte dage.
På Skovsgaard Gods kan man ud over selve hovedbygningen se udstillinger fra Øhavsmuseet Langeland på Tyende-, Vogn- og Skovbrugsmuseet, Karetmagermuseet, samt lave aktiviteter i Naturværkstedet.

 

Svendborg og omegn

 

Andre slotte som Valdemars Slot* på Tåsinge og Egeskov Slot* ved Kværndrup er åbne for besøgende med flere spændende udstillinger hver især.

 

Broholm Gods på Sydfyn har i 2005 etableret en Eventyrsti, som fører den besøgende rundt i den gamle engelsk inspirerede slotspark kanaler og holme.

 

På Tåsinge ligger Bregninge kirke, 72 meter over havet, med en fantastisk udsigt ud over Svendborg, noget af Sydfyn samt hele Det Sydfynske Øhav. Sandbakkerne rundt om Bregninge kirke er gammelt folkesamlingssted. Tåsinge har også en maritim udstilling ved Tåsinge Skipperhjem .

 

I Svendborg ligger Danmarks Største voldsted, Ørkild Voldsted, som blev bygget fra 1157-1187, formodentlig af Valdemar den Store, og ifølge sagnet kan man ved midnatstide høre portneren ride rundt omkring på voldstedet raslende med sine nøgler.

 

Faaborg og omegn

Ved Faaborg ligger Pipstorn Skov, som har været en begravelsesplads og kultsamlingssted gennem flere tusinde år, hvor der er flere langdysser og grave.
I udkanten af Faaborg ligger også
Kaleko Mølle, som er Danmarks ældste bevarede vandmølle.

 

Ærø

Marstal Søfartshjem fortæller om stolte søfartstraditioner gennem tiderne i øhavet, og på Ærø Museum kan ses verdens ældste samling af flaske- og modelskibe.
Et velbevaret og renoveret borganlæg er Søbygaard* på Ærø, som er et af Danmarks største og flotteste voldsteder.

 

Øerne

På Strynø ligger Smakkecentret* med tilhørende museum om smakkesejlads i øhavet.

 

På flere af øerne kan ses rester efter fortidsminder som stendysser fra bondestenalderen. En del af dem er intakte som Klokkestenen på Lyø, som er en runddysse, hvor dækstenen kan klinge som en klokke, når man slår på bestemte steder på den.

  
 Tranekær Slot 
Tranekær Slot
Foto - Naturturisme
 I/SBroholm Eventyrsti
Broholm Eventyrsti
Foto - Naturturisme I/S


Strynø Smakkecenter
Strynø Smakkecenter
Foto - Torben Bürgel Nielsen